Wat is Duaal leren

Duaal leren of werkplekleren is een vorm van leren waarbij jongeren theoretische lessen op school combineren met een praktijkervaring op de werkvloer. Algemene vorming, beroepsspecifieke opleiding en het opdoen van werkervaring (stage) vormen dus één geheel.

Duaal leren versus werkplekleren

Bij duaal leren spreken we over leerlingen uit het secundair onderwijs. Maar wist je dat ook heel wat opleidingen uit het hoger onderwijs de mogelijkheid bieden ervaring op te doen op de werkvloer? In dit geval spreken we van werkplekleren. Een ideale manier om innovatieve projecten in je bedrijf vorm te geven.

Wat is duaal leren?

Duaal leren in het secundair onderwijs

Momenteel heb je binnen het secundair onderwijs 21 studierichtingen die opleidingen duaal leren aanbieden in het voltijds secundair onderwijs, het deeltijds beroepssecundair onderwijs en de leertijd. Hiermee worden onder andere sectoren zoals bouw, voeding, zorg, chemie en groenbeheer gecoverd.

Duaal leren in het hoger onderwijs

In het hoger onderwijs kan werkplekleren verschillende vormen aannemen: een observatie- of oriëntatiestage, een werkstage, een bedrijfsproject, …. Vooral binnen de ingenieursopleidingen is het werkplekleren erg gekend onder de naam innovatiestage. Het solarteam dat reeds enkele jaren deelneemt aan interuniversitaire races op zonne-energie is een mooi voorbeeld van een project werkplekleren binnen het hoger onderwijs.

Het werkplekleren in het hoger onderwijs is minder gebonden aan het wetgevend kader zoals dit bij duaal leren het geval is.

Younes 1[2]

Na mijn stage werd ik hier meteen aangeworven. Het hielp natuurlijk dat ik hier een deel van mijn opleiding had doorlopen.”
Younesse Amoussi, Sales Advisor bij Opel Molenbeek

De voordelen

Vergis je niet. Een werkplek aanbieden is meer dan zomaar een onbetaalde werkkracht in huis halen. De student moet de mogelijkheid hebben te leren. Maar ook als bedrijf kan je veel van hen leren. Bovendien profiteer je ondermeer van een stagebonus en rsz korting voor de mentor. Leer er hier meer over.

Een win-winsituatie voor beide partijen dus.