Een student aanwerven

Proficiat! Je onderneming is nu erkend als leerbedrijf. Nu kan je starten met het screenen van mogelijke kandidaten in de hoop de ideale match te vinden. Bij duaal leren brengt de leerling immers heel wat tijd op de werkvloer door.

Op zoek naar de geschikte kandidaat

Blijf realistisch. Je gaat niet op zoek naar de ideale werknemer. Je zoekt iemand die voldoende gemotiveerd is om te leren en op die manier ook een positieve bijdrage aan je onderneming  levert.  Beschouw je eerste ontmoeting met een kandidaat dus eerder als een intakegesprek in plaats van een rekruteringsgesprek. Bereid je ook goed voor op je gesprek: denk na over je verwachtingen, wat je te bieden hebt en de concrete jobinhoud.

Student aanwerven

Het intakegesprek

Tijd om de eerste kandidaten te ontmoeten. Enkele tips voor een goed gesprek:

  • Pols naar de motivatie van de student(e). Wat zijn zijn/haar ambities? Wat denkt hij/zij bij te dragen? Bespreek ook de wederzijdse verwachtingen, zo creëer je onmiddellijk een open communicatie en vermijd je verrassingen achteraf.
  • Verlies ook het non-verbale gedrag niet uit het oog. De manier waarop iemand zich gedraagt bevestigt of ontkracht zijn/haar woorden. Ook andere signalen zijn belangrijk : is de kandidaat op tijd, hoe presenteert hij/zij zich, …?
  • Leg samen de jobinhoud vast. Zet dit ook op papier en voeg het toe  aan het contract. Duidelijke afspraken maken goeie collega’s!

Een leer-stage

Vergeet niet dat het om een student gaat. Tijdens de stage moet hij/zij nog veel beroepsspecifieke competenties leren. Daarnaast moet er ook voldoende ruimte zijn om de nodige  algemene professionele competenties aan te leren, zoals de manier waarop je je gedraagt op de werkvloer, de kledingvoorschriften, de omgang met collega’s, …

Kortom, je hebt een ruwe diamant in handen die, eenmaal geslepen, mooi zal schitteren!

Student aanwerven

De studenten zijn zo overtuigend dat ze zelf hun stageplaats bij een bedrijf versieren! Soms zijn er zelfs bedrijven die ons uit eigen beweging contacteren om een student een stageplaats aan te bieden.”
Beatrice Pirson, Coördinator Master Analytische Engineering, Haute École Louvain en Hainaut 

Succesvol rekruteren dankzij Cevora

Bij Cevora kan je terecht voor heel wat opleidingen om je rekrutering in goede banen te leiden. Neem zeker een kijkje in ons aanbod en maak kennis met onze opleidingen, webinars en workshops. Of leer van de ervaringen en best practices van andere ondernemingen via onze whitepaper rond rekrutering.

Heb je je match gevonden? Dan kan je een contract afsluiten!